logo

Wat Reiki is

Reiki – de energie

Over wat Reiki is zijn boeken vol geschreven; toch zal elke toegewijde Reikistudent ook na jaren niet in woorden kunnen uitdrukken wat Reiki precies is. Hawayo Takata, de vrouw die de Reikibeoefening van oost naar west bracht, zei over de energie het volgende: ‘Deze kracht is ondoorgrondelijk, onmetelijk en als universele levenskracht voor de mens onbegrijpelijk. Toch ontvangen alle levende wezens er iedere dag de zegeningen van, of ze nu waken of slapen’. Zo’n vijftig jaar na deze uitspraak bleek dat met de moderne apparatuur Reiki wel te meten is, maar voor het doorgronden en begrijpen hebben we waarschijnlijk nog vele jaren nodig.

De grondlegger

Mikao-Usui-4Meer dan twintig jaar geleden leerde ik dat Dr. Mikao Usui begin twintigste eeuw na een lange zoektocht en een wekenlange periode van vasten, Reiki vond. Jarenlang vertelde ik dit verhaal in Reikiklasssen, boeiend en inspirerend, maar het bleef een verhaal. Tot ik in 2012 mee ging met een Reiki expeditie naar Japan en Kurama Montain beklom. Deze heilige berg is de geboorteplaats van Reiki en daar begreep ik dat op deze plek werkelijk alles mogelijk is. Hoger op de berg laat de natuur zich in onwezenlijke vormen zien, veroorzaakt door de enorme energetische kracht van de berg. Ik begreep direct waarom elke Japanner de berg Kurama kent. Kinderen leren op school dat op deze heilige berg wonderen kunnen gebeuren. De tekst die je ontvangt bij het betreden van de berg vertelt daar over. Dat zal ook de reden zijn waarom Mikao Usui deze plek koos voor het laatste stuk van zijn zoektocht. Daar ontdekte hij een manier om een levende verbinding aan te gaan met de allesomvattende levensener­gie, de oerkracht die in oorsprong in alles wat leeft aanwezig is. Door de levende verbinding met deze natuurkracht had Mikao Usui het geheim ontdekt van heling tussen lichaam en geest. En hij gaf het de naam Reiki.

Reiki - de beoefening

Het heeft vele jaren geduurd voordat we in het westen begrepen dat er verschil is tussen de energie en de beoefening waarbij je de verbinding legt met de energie. Dit komt onder andere omdat het woord Reiki zowel voor de energie als voor de beoefening wordt gebruikt. Ondertussen zijn er vele systemen van Reikibeoefening en wordt als verduidelijking steeds meer de naam van het systeem genoemd of toegevoegd. Usui Shiki Ryoho is de naam van mijn Reikiboefening.

Het mooie aan Reiki is dat het zich voegt naar jouw ritme.
Ze altijd beschikbaar is, onvoorwaardelijk,
oordeelloos en voor 100%.
Reiki zet haar energie in ten bate van jou.

Michel van Achterberg, 1e graads Reikistudent sinds 2008

Het geschenk

Als Reiki wordt ingezet door aanraking wordt het hele menselijke systeem ondersteunt om terug te keren naar de natuurlijke staat. Dit in balans komen brengt heling, persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. En ik vind het zo mooi dat dit gebeurt in ieders eigen tempo en mate van toewijding. Ik ben zo rijk dat ik vele Reikistudenten jarenlang mag volgen en het is werkelijk een geschenk te zien wat een toegewijde beoefening in gang zet. Als ik dit moet beschrijven is Authentiek het eerste woord dat in me opkomt.

Iedereen kan Reiki leren

Reiki is niet alleen mijn dagelijkse beoefening, maar ook mijn dagelijks werk. Ik vind nog steeds dat Reiki in de eerste plaats voor jezelf is, daarom begin ik de dag met mijn beoefening. De basis van mijn werk is Reikibehandelingen geven en het onderwijzen van de eerste en tweede Reikigraad. Want iedereen kan Reiki ontvangen en zelf leren. Daarnaast begeleid ik Reikigroepen en ontwikkel en onderwijs ik verdiepingstrajecten in Reiki. Via een deels individueel traject kan je ook door mij voorbereid worden voor de Reikimastergraad.

Rebecca Bredenhof
september 2014

DSCN2014.JPG