logo

Regeneratieve communicatie, een taal van Reiki

workshop met Robert Kramps, Reikimaster

 

'Voorbij de oordelen over goed en fout is een plaats, ik ontmoet je daar'
» Rumi »

De interactie met andere mensen verloopt voor een groot deel via gesprekken, geschreven berichten en het horen van verhalen. Woorden zijn krachtig. De woorden die we kiezen en de manier waarop we ze uiten, kunnen voedend zijn of juist niet.  Een goed woord kan wonderen doen, een verkeerd woord kan leiden tot vervreemding en pijn. Welke woorden je kiest in een situatie is je eigen verantwoordelijkheid. Wat je verstaat ook.

Vanuit zijn Reikibeoefening kwam de vraag in Robert omhoog hoe hij zijn woorden een verlengstuk kan laten zijn van zijn beoefening. Zo begon een reis naar de vraag hoe taal verbinding kan voeden; met mensen en met het leven om ons heen.

In deze workshop verken je in drie avonden hoe het toepassen van het model voor geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg hierin kan ondersteunen. Er komen drie invalshoeken aan de orde:

Veronderstellingen en oordelen
Bewust worden van je eigen belevingswereld en de veronderstellingen waarop die is gebaseerd, draagt bij aan helderheid en kan teleurstelling voorkomen. We staan stil bij ‘waarnemen’ en de vraag hoe je in een gesprek meningen, oordelen en gevoelens van elkaar kan onderscheiden.

Verbinden met jezelf en anderen
In gesprekken voeren discussies over goed en fout vaak de boventoon. Het gaat dan om gelijk krijgen op allerlei gebieden en de verbinding met de ander is vaak ver te zoeken. Hoe kom je in dit soort gesprekken weer met elkaar in contact?  

Ruimte creëren in gesprekken
Soms kun je in een gesprek zo vast komen te zitten, dat je niet meer weet wat je wil zeggen of zelfs denkt dat je wordt aangevallen. Hoe creëer je in zo’n situatie ruimte om weer in beweging te komen?

Tijdens deze workshop ontwikkelen we gaandeweg een ‘taal van Reiki’, waarmee woorden een verlengstuk van onze beoefening kunnen worden.  Het trainen van bewustzijn bij de keuze van woorden en over het effect dat ze (kunnen) hebben, voert de boventoon. De workshop heeft een interactief karakter en heeft tot doel om te leren van elkaars ervaringen en nieuwe inzichten op te doen over communicatie met onszelf en anderen: op weg naar leven in harmonie en respect met elkaar en de wereld om ons heen.

Data: 22 en 29 juni, plus 6 juli 2017
Tijden: van 19.30 – 22.30 uur
Kosten: € 90,-
Locatie: Reikicentrum Zijn, Den Haag
Aanmelden en info: organisator Mirjam Top, 06 8142 9578 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Robert Kramps
Robert beoefent Reiki sinds 2006 en is Reiki Master in Usui Shiki Ryoho. Hij is van oorsprong fiscaal jurist en heeft een flink aantal jaar gewerkt voor grote bedrijven en de overheid. De afgelopen 15 jaar heeft hij zich verdiept in conflictbemiddeling, systemisch werk en geweldloze communicatie, vanuit een verlangen naar een wereld waarin mensen respectvol met elkaar omgaan. In de beoefening van Reiki heeft hij een manier gevonden om zichzelf en anderen te ondersteunen in de persoonlijke en spirituele ontwikkeling die het mogelijk maakt om hierin te groeien. Naast het geven van Reikibehandelingen en -cursussen heeft Robert met drie partners een bedrijf dat zich bezighoudt met het opzetten van samenwerking tussen organisaties:  ‘In mijn dagelijkse praktijk komen op die manier de dingen samen waar ik erg enthousiast over ben: bijdragen aan het creëren van betekenisvolle en duurzame vormen van samenwerken en het begeleiden van mensen in het bijbehorende ontwikkelingsproces’.
Website: www.reikiworks.nl

DSCN2369.JPG